Type Here to Get Search Results !

Arithmetic progression -Class10 MCQ test 1

Question 1. In an Arithmetic Progression, if a = 28, d = -4, n = 7, then an is:
A)4
B)5
C)7
D)6
Answer: A
Explanation:
Question 2. 11th term of the A.P. -3, -1/2, 2, …. is........
Answer : B
Explanation:
Question 3. Which term of the A.P. 3, 8, 13, 18, … is 78?
A)12th
B)13th
C)14th
D)16th
Answer : D
Explanation:
Question 4. If 17th term of an A.P. exceeds its 10th term by 7. The common difference is:
A)1
B)9
C)8
D)10
Answer: A
Explanation:
Question 5. The number of multiples of 4 between 10 and 250 is:
A)50
B)60
C)70
D)101
Answer: B
Explanation:
Question 6.20th term from the last term of the A.P. 3, 8, 13, …, 253 is:
A)140
B)141
C)152
D)158
Answer: D
Explanation:
Question 7. If the 2nd term of an AP is 13 and the 5th term is 25, then its 7th term is
A)33
B)30
C)18
D)45
Answer: A
Explanation:
Question 8. What is the common difference of an AP in which a18 – a14 = 32?




Answer: B
Explanation:
Question 9.If Sn=2n^2 +3n, then d =




Answer: C
Explanation:
Put n = 1
=> we get S1 = 5
Put n = 2
=> we get S2 = 14
=>FIRST TERM=S1=5
=>SECOND TERM=S2-S1=14-5=9
=>COMMON DIFF=9-5=4
Question 10. If nth term of an AP is given by Tn = 3n + 4, find the common difference of the AP




Answer: D
Explanation:

ad

Below Post Ad

Projects