Type Here to Get Search Results !

Redox Reactions MCQ

Redox Reactions MCQ

Q1 : Removal of oxygen from a compound is an example of ________.
a) oxidation
b) reduction
c) oxygenation
d) dehydrogenation

Answer: b) reduction

Explanation :
Reduction is a process in a chemical reaction in which a chemical species acquires electrons and its oxidation number lowers. It is the removal of oxygen from a substance or the addition of hydrogen to it.

Q2 : Reduction involves in __________ oxidation number.
a) decrease
b) increase
c) independence
d) remain constant

Answer: a) decrease

Explanation :
Reduction is a process in a chemical reaction in which a chemical species acquires electrons and its oxidation number decreases. It is the removal of oxygen from a substance or the addition of hydrogen to it.

Q3 : Oxidation is the same as __________.
a) addition of hydrogen
b) removal of oxygen
c) addition of oxygen
d) removal of Nitrogen

Answer: c) addition of oxygen

Explanation :
Oxidation is the combining of elements with oxygen, as well as metal atoms losing their valence electrons to achieve a stable electron configuration.

Q4 : Which of the following do you think is a correct statement?
a) Oxidation is caused by a reducing agent.
b) The oxidation reaction is a Redox reaction.
c) Addition of electropositive element is a type of oxidation.
d) Reduction is the addition of hydrogen.

Answer: d) reduction is the addition of hydrogen

Explanation :
Reduction is a process in a chemical reaction in which a chemical species acquires electrons and its oxidation number decreases. It is the removal of oxygen from a substance or the addition of hydrogen to it.

Q5 :Loss of electrons is _________________
a) oxidising agent
b) oxidation
c) reducing agent
d) reduction

Answer: b) oxidation

Explanation :
Oxidation is the loss of electrons during a reaction by a molecule, atom or ion.

Q6: Which of below is the oxidation reaction of Cu++ + Zn → Cu + Zn++?
a) Zn → Zn+2
b) Cu+2 → Cu
c) Cu+2 → Zn+2
d) Zn → Cu

Answer:a) Zn → Zn+2

Explanation :
Increase in oxidation numner for (Zn) from 0 to 2 in option A .

Q7 : Which of below is the reduction reaction of Cu+2 + Zn → Cu + Zn+2?
a) Zn → Zn+2
b) Cu+2 → Cu
c) Cu+2 → Zn+2
d) Zn → Cu

Answer:b) Cu+2 → Cu

Explanation :
Decrease in oxidation numner for (Cu) from 2 to 0 in option B .

Q8 : What is the oxidizing agent in the given redox reaction?
Cu+2 + Zn → Cu + Zn+2
a) Zn
b) Cu+2
c) Cu
d) Zn+2

Answer:d) Zn+2

Explanation :
In this reaction Cu is undergoing reduction process by Zn Because oxidation number of Cu is redicing from 2 to 0 .

Q9 : In the reaction of formation of magnesium oxide magnesium undergoes -------.
a) reduction
b) oxidation
c) hydrogenation
d) decomposition

Answer:b) oxidation

Explanation :
Addition of oxygen takes place with Mg .

Q10 : Formation of copper from copper ion is an example of a reduction.
a) true
b) false

Answer:a) true

Explanation :
Oxidation number of Cu is increasing so reaction is oxidation .

ad

Below Post Ad